Orchideeën en vlinders in de Viroin

Orchideeën en vlinders in de Viroin

Geen streek is zo bekend om zijn botanische rijkdom als de Viroinvallei. De kalkheuvels herbergen de rijkste vegetatietypes van het land en trekken kleurrijke insecten en andere kriebelbeestjes aan. De verscheidenheid aan orchideeën is één van de grootste troeven van de streek en dat zullen we op deze excursie met veel enthousiasme omarmen!

We starten de dag op de Tienne Breumont, een bekende heuvel die gevormd werd door fossiele skeletten van wat ooit uitgestrekte koraalriffen waren. De dagzomende kalk is het ideale habitat voor onder andere witte brunel, kogelbloem en geel zonneroosje. Orchideeën waar we hier naar op zoek gaan zijn onder andere groene nachtorchis, aangebrande orchis, poppenorchis, mannetjesorchis, bokkenorchis en zowel welriekende als bergnachtorchis! Ik zag hier ooit mijn eerste koningspage en ik hoop dat we vandaag evenveel geluk mogen hebben. We maken ook kans op andere leuke vlinders zoals kalkgraslanddikkopje, dwergblauwtje en paarse parelmoervlinder. Het verre uitzicht biedt ons de kans om ook nog een zwarte ooievaar of rode wouw te onderscheppen.

Na de middag vertoeven we aan de Fondry des Chiens, een plaats die bekend staat om zijn geologische vorming die iets wegheeft van een mini-Grand Canyon. Hier kunnen we ons lijstje van orchideeën hopelijk aanvullen met onder andere hommelorchis, bijenorchis en vliegenorchis. De rotsen zijn dé plaats om rustende muurhagedissen en rotsvlinders te zien, maar het zou geen uitzondering zijn als we er ook een gladde slang vinden. We kijken ook hier uit naar alles wat rondfladdert zoals braamparelmoervlinder,sleutelbloemvlinder en tweekleurig hooibeestje. De zingende boompiepers, geelgorzen en misschien zelfs een prachtige grauwe klauwier boven in een meidoornhaagje maken het vakantiegevoel compleet.

De Viroin geldt voor mij als een tweede thuis waar ik zowel in mijn vrije tijd als voor botanisch werk al vele kilometers heb afgelegd. We dompelen ons helemaal onder in deze prachtige streek rond het dorpje Nismes en ik geef met plezier mijn kennis en passie voor de Viroin door!

DatumStarttijdEindtijd