Geoorde Futen zijn opvallende verschijningen en bovendien meesters in het transformeren.Met hun duivelsrode ogen, zwarte hals en kop en goudkleurige spaghettisliertjes als oorpluimen zijn het in zomerkleed haast buitenaardse verschijningen. In de winter veranderen ze volledig en zijn ze volledig zwart/grijs/wit. De flanken en de voorkant van de hals zijn dan donkergrijs en het koppatroon is zwart-wit met achter het oor een witte, halvemaanvormige vlek. Geoorde Futen hebben een vrij steil voorhoofd en een dunne spitse snavel die aan het einde iets opgewipt is. Daarmee is de soort ook goed te onderscheiden van de (veel zeldzamere) Kuifduiker.

Geoorde Futen © Lars Buckx

Vanaf ongeveer de derde week van maart zijn Geoorde Futen weer te vinden in hun broedgebieden. Dit zijn vaak rustige duinmeren en vennen in Drenthe en Noord-Brabant. Droogte heeft veel invloed op het broedsuccces van deze soort. Daarentegen zorgt een hogere waterstand en ontwikkeling van nieuwe, natte natuurgebieden ook weer voor een hoger broedsucces. De broedaantallen fluctureren jaarlijks dus nogal. Wanneer de broedgebieden worden verlaten vertrekken Geoorde Futen naar de Delta, met name het Grevelingenmeer om er te ruien en te overwinteren. In deze periode zijn er tot wel 8000 overwinterende Geoorde Futen te vinden op deze locatie.

Vliegen is overigens voor deze soort nogal bijzonder. Ongeveer tien maanden per jaar doen ze dat namelijk niet. Alleen heen en weer naar hun broed- en overwinteringsgebied vliegen Geoorde Futen over langere afstand. Op die momenten neemt de omvang van hun borstpier ook ontzettend toe terwijl deze weer krimpt op het moment dat ze in het overwinterings- of broedgebied zijn. Ze neen dan toe in gewicht waarmee vliegen ook een stuk lastiger wordt.

De Geoorde Fuut kan je zien op onderstaande excursies