Balimheide

De Balimheide is een bijzonder waardevol gebied dat met zijn stuifduinen, vennetjes en heidegrond een heus paradijs voor een brede waaier aan soorten vormt. Zo komen heidevogels zoals Boomleeuwerik, BoompieperRoodborsttapuit en Geelgors hier jaarlijks tot broeden.

Er komen ook echte zeldzaamheden voor zoals de Gladde Slang, Heivlinder, Kommavlinder, Heideblauwtje en de prachtige Lentevuurspin die iconisch is voor het gebied en in België enkel nog maar op een handvol plekken te vinden is. De mannetjes vallen op door hun koraalrode achterlijfje met opvallende zwarte stippen en zijn het makkelijkst te vinden wanneer ze bovengronds op zoek gaan naar een vrouwtje, die er een meer verborgen levensstijl op nahoudt. De Lentevuurspin is ernstig bedreigd en wij mogen ons één van de 8 landen noemen waar de spin voorkomt! De toekomst van de soort in België was echter onzeker toen hun leefgebied op de Balimheide ingenomen werd door zonnepanelen.

Gids Elias neemt je mee in dit gebied dat getekend wordt door menselijke invloeden en laat je zien hoe waardevol het is voor flora en fauna. Het belooft een excursie te worden met veel variatie en met oog voor alles!

DatumStarttijdEindtijd